Ile kosztuje sos sojowy?

Sos sojowy to jeden ze specjałów kuchni japońskiej, która w ostatnim czasie zdobywa bardzo wielu zwolenników na całym świecie. Sos ten wytwarzany jest z soi, pszenicy, wody oraz soli i otrzymywany jest w drodze chemicznej reakcji fermentacji. Do podanych składników, dodaje się określony gatunek pleśni oraz drożdży, a także bakterii kwasu mlekowego. W ten sposób otrzymywany jest specjalny zacier, który po podstawowej obróbce w skład, której wchodzi wyciskanie oraz filtrowanie staje się sosem sojowym. Oczywiście w zależności od kraju pochodzenia, sos ten nabiera charakterystycznych dla danego regionu cech. Wytwarza się go głównie w rozmaitych rejonach Azji, zarówno w Japonii i Chinach jak i Indonezji. Jest on składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej, ale w tej chwili używany jest do gotowania w zasadzie we wszystkich częściach świata. Aromatyczny smak i zapach sosu sojowego doceniany jest zarówno w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych. Zwraca się także uwagę na jego korzystny dla organizmu skład – sos sojowy dostarcza niezwykle ważnego do prawidłowego funkcjonowania, pełnowartościowego białka. Warto jednakże, kupując sos sojowy w sklepie przyjrzeć się jaki ma skład, bo wiele producentów dodaje mnóstwo sztucznych substancji. Ile kosztuje sos sojowy? Sos sojowy cena znajdziesz w naszym sklepie internetowym – złóż zamówienie już teraz, a my je szybko dostarczymy.

Advertisements