Alga morska

alga morskaAlgi nazywane w Azji “warzywami morskimi” są bogate w ważne dla organizmu składniki odżywcze, w tym: witaminy (A, B, C, E, K), makro- i mikroelementy (żelazo, magnez, sód, wapń, potas, fosfor, selen i wiele innych), białko, kwasy omega 3, błonnik pokarmowy. Wykazują więc wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. chronią serce, regulują ciśnienie, usuwają toksyny, poprawiają wygląd skóry, ułatwiają odchudzanie, wspomagają leczenie chorób układu moczowego, przyczyniają się do regulacji pracy przewodu pokarmowego, wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych. W zależności od gatunku, mogą zawierać nawet 10 razy więcej wapnia niż mleko i 8 razy więcej żelaza niż mięso wołowe. Doskonale nadają się także jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

Algi morskie cena są popularnym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej. Stanowią dodatek do takich potraw, jak: sushi, zupy, ryby, mięsa, gulasze sałatki, zapiekanki, dania z makaronu, gotowane warzywa, kanapki, ryż, kasza, desery, sosy. Można spożywać je na surowo, gotować i podsmażać. Występują w różnych odmianach i różnią się przeznaczeniem, np. nori (przede wszystkim składnik sushi), wakame (podstawowy składnik zupy miso), hijiki (dodawane m.in. do zup i sałatek), kombu, arame, agar.

Advertisements